Competentie: Samenwerken
Iemand die de competentie samenwerken bezit kent het belang van samenwerken binnen de organisatie en draagt bij aan het gezamenlijk resultaat.
Wil je wekelijks een competentie ontwikkelen? Meld je aan voor de wekelijkse competentie mail!
Gedragsbeschrijvingen
- Draagt bij aan een gezamenlijk resultaat, ook wanneer dit niet van direct persoonlijk belang is.
- Zet zich in om samen met anderen doelen te bereiken.
‘… Wat vind jij?…’
Als je probeert het werk in overleg aan te pakken, als je er veel belang aan hecht iedereen te betrekken, als je bereid bent om iets voor de ander te doen zonder dat je daar zelf direct beter van wordt, als je streeft naar harmonie en een plezierige en constructieve sfeer, als je gaat voor het gezamenlijke resultaat in plaats van voor het persoonlijke belang, als je moeite doet om een breed draagvlak te verkrijgen, dan beschik je over de competentie samenwerken.
Het beschikken over de competentie samenwerken is essentieel in elke organisatie. Effectief samenwerken zorgt voor een hogere productiviteit, een betere werksfeer en sterkere teams. Teamwork is niet alleen het gezamenlijk uitvoeren van taken, maar ook het delen van kennis, het ondersteunen van collega’s en het streven naar gezamenlijke doelen.
Ontwikkel- en leervragen voor samenwerking
- Hoe kan ik constructiever reageren op de ideeën van collega’s?
- Wat kan ik doen om collega’s op effectieve wijze te helpen bij het bereiken van resultaten?
- Hoe en wanneer kan ik hulp vragen aan een collega?
- Hoe krijg ik de voordelen van samenwerken in beeld?
- Waarom is samenwerken belangrijk voor mijn eigen ontwikkeling?
Ontwikkeltips voor competentie samenwerken
Tijdens het werk
- Probeer zoveel mogelijk interessante artikelen en nieuwe ideeën met collega’s te delen.
- Vraag een collega om je te helpen bij een lastige klus.
- Bied een collega aan om mee te denken, ook al is je eigen doel bereikt.
- Vraag een collega feedback over de manier waarop je samenwerkt. Maak eventueel gebruik van het 360-graden feedbackinstrument.
- Organiseer een borrel voor je collega’s waarin je op informele manier eens met elkaar van gedachten wisselt over alledaagse zaken.
- Ga voor een aantal klussen na of je prettig hebt samengewerkt of niet. Probeer de oorzaken te achterhalen. Formuleer voor jezelf verbeterpunten.
- Maak voorafgaand aan het samenwerken aan een klus goede afspraken over het te bereiken doel, de werkwijze en taakverdeling. Met welk resultaat zijn alle deelnemers tevreden? Wanneer moet het klaar zijn?
Buiten het werk
- Er zijn veel trainingen op het gebied van het ontwikkelen van de competentie samenwerken. Bedenk vooraf goed wat je met de training wilt bereiken.
- Neem deel aan groepsactiviteiten of vrijwilligerswerk waarin samenwerking vereist is.
- Bestudeer succesvolle samenwerkingen binnen organisaties en probeer deze principes toe te passen in je eigen werk.
Coachingstips voor leidinggevende
- Vraag aan een medewerker of hij een collega wil helpen bij een lastige klus.
- Vertoon voorbeeldgedrag. Vraag zelf hulp als dat nodig is en deel interessante informatie.
- Stimuleer medewerkers om elkaar te helpen.
- Wijs de medewerker op de risico’s als hij zich te veel afsluit voor zijn collega’s. Probeer de medewerker te stimuleren om zijn kennis en ervaringen te delen met zijn collega’s, ook als zijn eigen doelen bereikt zijn.
- Bespreek met een medewerker die dominant is in overleggen en vergaderingen of hij een keer kan aansluiten bij een voorstel van een collega en daarop voort kan bouwen.
Mate van ontwikkelbaarheid van samenwerken
De competentie samenwerken is goed te ontwikkelen, al kost het wel tijd, aandacht en begeleiding. De competentie samenwerken vraagt om inlevingsvermogen, communicatieve vaardigheden en een open houding. Effectieve samenwerking vereist dat individuen niet alleen hun eigen doelen nastreven, maar ook oog hebben voor het bredere teamdoel.
Een goede samenwerking leidt tot:
- Efficiëntere werkprocessen en hogere productiviteit.
- Sterkere relaties tussen collega’s, wat bijdraagt aan een positieve werksfeer.
- Meer innovatie en creativiteit door het delen van ideeën en perspectieven.
- Grotere flexibiliteit binnen teams, waardoor taken beter verdeeld kunnen worden.
Door de competentie samenwerken bewust te ontwikkelen, kunnen medewerkers niet alleen hun eigen prestaties verbeteren, maar ook bijdragen aan een succesvolle en duurzame organisatie. Goede samenwerking is een belangrijke factor voor werkplezier, teambuilding en het behalen van strategische doelen.
Relatie tussen snel schakelen en andere competenties
De competentie samenwerken vertoont een relatie met interpersoonlijke sensitiviteit, luisteren en flexibel gedrag. Om goed te kunnen samenwerken moet iemand zich kunnen inleven in zijn collega’s en actief bijdragen aan een positieve en productieve samenwerking. Daarnaast is samenwerken nauw verbonden met:
- Communicatie: Effectieve samenwerking begint bij heldere en open communicatie.
- Leiderschap: Leidinggevenden spelen een cruciale rol in het stimuleren van samenwerking binnen teams.
- Probleemoplossend vermogen: Goede samenwerking helpt bij het vinden van gezamenlijke oplossingen voor uitdagingen.
- Teamwork: Samenwerkingen slagen wanneer teamleden elkaar ondersteunen en aanvullen.
- Betrokkenheid: Wanneer medewerkers zich betrokken voelen bij hun team, zijn ze meer geneigd om effectief samen te werken.
Samenwerken is een fundamentele competentie die in vrijwel elke professionele omgeving van groot belang is. Investeren in samenwerking en teamwork leidt tot duurzame resultaten en een sterkere organisatiecultuur
Wil jij beter samenwerken? Begin met gerichte coaching
Soms weet je: hier wil ik beter in worden. Maar waar begin je? Samen brengen we helder in kaart waar je nu staat, waar je naartoe wilt en welke stappen daarbij passen. Of je nu als professional wilt groeien, als leider meer impact wilt maken, of je team wilt versterken – met coaching werk je doelgericht aan ontwikkeling die écht bij je past.
Nieuwsgierig wat coaching voor jou of je team kan doen? Neem contact met ons op