Competentie: Samenbindend leiderschap
Een samenbindend leider met stressbestendigheid blijft rustig en veerkrachtig onder druk, waardoor hij of zij het team houvast en stabiliteit biedt, ook in lastige of veranderlijke situaties
Wil je wekelijks een competentie ontwikkelen? Meld je aan voor de wekelijkse competentie mail!
Gedragsbeschrijvingen
- Weet tegenstellingen tussen groepsleden te overbruggen.
- Weet van individuen een groep te maken.
- Weet partijen blijvend tot samenwerking aan te zetten.
- Creëert een ‘wij’-gevoel.
‘… We hebben uiteindelijk allemaal hetzelfde belang…’
Als je er als leidinggevende belang aan hecht om iedereen bij elkaar te brengen en te houden, als je ervan houdt om verschillende groepen achter een gemeenschappelijk doel te scharen, als je erin slaagt en er ook plezier in hebt om iedereen met elkaar zo goed mogelijk te laten samenwerken, als je het een uitdaging vindt om belangenverschillen en tegenstellingen tussen partijen te overbruggen, als verschillende partijen je op handen dragen en als een man achter je staan, dan beschik je over de competentie samenbindend leiderschap.
Samenbindend leiderschap is essentieel voor effectieve samenwerking binnen een team. Een leider die in staat is om verbinding te creëren, stimuleert betrokkenheid, vertrouwen en gezamenlijke doelgerichtheid. Dit draagt bij aan een productieve en harmonieuze werkomgeving.
Ontwikkel- en leervragen voor samenbindend leiderschap
- Hoe kan ik tegenstellingen tussen groepsleden oplossen?
- Hoe kan ik een wij-gevoel creëren?
- Hoe kan ik samenwerking in mijn team stimuleren?
- Welke leiderschapsvaardigheden helpen bij effectieve samenwerking?
Ontwikkeltips voor samenbindend leiderschap
Tijdens werk
- Vraag aan je medewerkers in hoeverre zij vinden dat je hen stimuleert. Vraag suggesties voor het verbeteren van het wij-gevoel. Bespreek de resultaten in het werkoverleg en maak samen met je medewerkers afspraken.
- Analyseer voor jezelf een gewone werkdag. Wat heb je allemaal gedaan om het wij-gevoel binnen je team te versterken? Wat kun je beter doen? Maak een actielijstje van maximaal drie punten.
- Breng, bijvoorbeeld met behulp van competenties, in kaart wat de sterke en minder sterke kanten van je teamleden zijn. Zet dit af tegen de eisen die aan je team worden gesteld.
- Wees in de richting van de organisatie en de medewerkers duidelijk over je visie en doelen. Betrek anderen bij je besluitvorming en sta open voor opbouwende kritiek, vragen en suggesties.
- Maak een opname van een werkoverleg dat je voorzit. Bekijk de opname, eventueel met een collega. Wat ging goed en wat kan een volgende keer beter als het gaat om samenbindend leiderschap en effectieve samenwerking?
Buiten het werk
- Kijk samen met je coach kritisch naar je manier van leidinggeven en communiceren met je medewerkers.
- Een training ‘leidinggeven aan een team’ of ‘teamcoaching’ biedt je handvatten om met samenbindend leiderschap en effectieve samenwerking aan de slag te gaan.
- Probeer een belangrijke positie te krijgen in een vereniging of organisatie met subcommissies. Vraag de groepsleden om feedback over de manier waarop je doelen stelt, taakopdrachten geeft en samenwerking bewerkstelligt tussen de verschillende groepen.
Coachingstips voor leidinggevende
- Wijs de medewerker op het belang van het uitdragen van een toekomstvisie. Inventariseer gezamenlijk mogelijkheden hoe dit vormgegeven kan worden.
- Bespreek met de medewerker de verschillende rollen van een leidinggevende. Wat voor beeld heeft hij van zichzelf? Ga in op de competenties die daarbij van belang zijn.
- Ga in op de manier waarop de medewerker zijn team stimuleert en motiveert, bijvoorbeeld door middel van het communiceren over behaalde resultaten.
- Bespreek met de medewerker de manier waarop hij communiceert met zijn medewerkers. Praat hij in termen van ‘wij’ en uit hij betrokkenheid en vertrouwen?
- Geef de medewerker de tip om regelmatig complimenten uit te delen en zo waardering te uiten. Wijs hem op de mogelijkheden waarin medewerkers elkaar complimenten kunnen geven.
Mate van ontwikkelbaarheid van samenbindend leiderschap
De competentie samenbindend leiderschap is goed te ontwikkelen als een medewerker voldoende vertrouwen heeft in zijn team en de bereidheid heeft om af en toe vanaf de zijlijn toe te kijken. Beïnvloeden en effectief communiceren, daar draait het om bij samenbindend leiderschap en samenwerking.
Relatie tussen samenbindend leiderschap en andere competenties
Samenbindend leiderschap heeft een relatie met andere competenties op het gebied van leidinggeven, zoals doelgericht besturen, motiveren, ontwikkelen van medewerkers, delegeren en organisatiegericht en taakgericht aansturen. Daarnaast is er ook een relatie met de competenties samenwerken, flexibel gedrag en interpersoonlijke sensitiviteit. Effectieve samenwerking wordt versterkt door het vermogen om tegenstellingen te overbruggen en een gedeelde visie te creëren binnen teams.
Wil jij je samenbindend leiderschap verbeteren? Begin met gerichte coaching
Soms weet je: hier wil ik beter in worden. Maar waar begin je? Samen brengen we helder in kaart waar je nu staat, waar je naartoe wilt en welke stappen daarbij passen. Of je nu als professional wilt groeien, als leider meer impact wilt maken, of je team wilt versterken – met coaching werk je doelgericht aan ontwikkeling die écht bij je past.
Nieuwsgierig wat coaching voor jou of je team kan doen? Neem contact met ons op