Competentie: Collegialiteit

Iemand die de competentie collegialiteit beheerst, helpt en ondersteunt collega’s en houdt rekening met hun behoeften en belangen. Collegialiteit is een essentiële competentie die laat zien hoe goed iemand samenwerkt en betrokken is bij het welzijn van collega’s.

Gedragsbeschrijvingen over collegialiteit

 

  • Helpt collega’s indien nodig.
  • Ziet wat collega’s nodig hebben om hun werk goed te kunnen doen.
  • Toont interesse in werk en situatie van collega’s.

 

‘….Je kunt op me rekenen….’

Als anderen altijd wel een beroep op je kunnen doen, als je voor anderen klaarstaat, als je voor je collega’s je hand in het vuur steekt en hen niet afvalt, als je de rijen gesloten houdt, als je met elkaar kunt lezen en schrijven, door dik en dun, als je elkaar gemakkelijk weet te vinden als dat nodig is, als je niet per se zèlf met de eer wilt strijken maar aangeeft dat je collega’s er ook aan meegewerkt hebben, dan beschik je over de competentie collegialiteit.

 

Ontwikkel- en leervragen voor het verbeteren van collegialiteit

 

  • Hoe kan ik interesse tonen in het werk van mijn collega’s zonder ‘bemoeierig’ over te komen?
  • Wat is voor mij collegialiteit?
  • Waarom vinden mijn collega’s mij niet collegiaal?
  • Hoe kan ik erachter komen wat mijn collega’s onder collegialiteit verstaan?

 

Ontwikkeltips om collegiaal te zijn

 

Tijdens het werk:

  • Vraag aan collega’s of zij je collegiaal vinden. Wat vinden ze plezierig en wat niet?
  • Ga met een aantal collega’s rond de tafel zitten en bespreek wat collegialiteit voor iedereen inhoudt. Verzamel daarna ideeën op welke wijze je gezamenlijk collegialiteit vorm kunt geven.

 

Buiten het werk:

  • Op welke wijze denk je aan vrienden en familie in je privé-leven en in wat voor situaties denken zij aan jou? Denk aan een verjaardag, een telefoontje, een kop koffie drinken met de buren, goedemorgen zeggen als je opstaat, etc. Ga na wat voor jou daarvan de gewoonste zaak van de wereld is. Wat kun je ook voor je collega’s doen?
  • Bespreek samen met je intervisiegenoten hoe zij collegiaal zijn ervaren. Wat is belangrijk? Bespreek gezamenlijk enkele situaties waarin je het moeilijk vond om je collegiaal op te stellen.
  • Trek je samen met je collega’s en leidinggevende een dag terug en probeer gezamenlijk in kaart te brengen hoe collegialiteit er op de afdeling uit zou moeten zien. Wat hebben jij en je collega’s nodig om als team succesvol samen te kunnen werken?

 

Coachingstips:

  • Bespreek samen met de medewerkers wat voor hen collegialiteit inhoudt. Verzamel daarna middels een brainstorm ideeën hoe je gezamenlijk collegialiteit vorm kunt geven. Leg dit op een ludieke manier vast. Collegialiteit kun je namelijk niet in regels dicteren.
  • Spreek medewerkers aan die zich te veel afsluiten voor hun collega’s en anderen niet helpen. Doe dit alleen als je merkt dat dit een negatief effect heeft op het werkproces. Vraag naar beweegredenen en probeer gezamenlijk te zoeken naar oplossingen.

 

Mate van ontwikkelbaarheid collegialiteit

 

Collegialiteit is vooral een houdingsaspect dat mede beïnvloed en bepaald wordt door de geschreven en ongeschreven regels van de werkomgeving. Wel kan geprobeerd worden om samen met collega’s een manier van omgaan met elkaar binnen de werkomgeving bespreekbaar te maken. De competentie collegialiteit is moeilijk te ontwikkelen.

 

Relatie met WPV

 

Collegialiteit speelt een belangrijke rol in de samenwerking binnen teams en draagt bij aan een goede werkomgeving. Het bevordert een open communicatie en wederzijdse ondersteuning.

 

Relatie met andere competenties

 

De competentie collegialiteit heeft een relatie met andere competenties waarin onderlinge interactie, communicatie, persoonlijk optreden, samenwerken en sociale vaardigheid van belang zijn.